www.som360.org/ca

Visibilitzar i prevenir els TCA a través de les xarxes socials

El compte d’Instagram @anorexia_masculina parla en primera persona dels trastorns de la conducta alimentària
Jordi Figuerola Pérez
Jordi Figuerola Pérez
Persona afectada per una anorèxia nerviosa. Autor del perfil a Instagram @anorexia_masculina
redes sociales tca

El compte d’Instagram @anorexia_masculina va néixer el febrer del 2021. Durant anys, quan encara no havia demanat ajuda per tractar el meu trastorn de la conducta alimentària, vaig buscar informació a Internet i a les xarxes socials per saber què em passava. I quan cercava els símptomes que tenia, sempre anava a parar a informacions sobre l’anorèxia, però com que gairebé tot estava escrit en femení o adreçada a les noies, sobretot adolescents, una part de mi negava que allò fos el que m’estava passant.

En el meu camí de recuperació, vaig tenir molta curiositat pel funcionament del trastorn, i ja no només com a afectat. I a inicis del 2021, quan vaig aconseguir tenir més força i motivació, vaig ser conscient que havia estat enganyant-me durant vint anys buscant un cos d’una persona vint anys més jove que jo, negant la meva realitat i negant qui era jo realment. Adonar-me d’aquest engany em va fer pensar: i si algun altre noi busca informació sobre els TCA i té els mateixos dubtes que jo?

Vaig començar, doncs, a fer una cerca d’articles i d’informacions sobre TCA en homes. Articles, pocs. Informació, menys. Veient aquesta realitat, li vaig preguntar sobre això a la meva psicòloga de la Unitat de Trastorns de la Conducta Alimentària (UTCA). La seva resposta va ser clara: «Els estudis es fan a partir de les mostres disponibles. Segur que hi ha molts més homes afectats, però l’estigma i la desinformació fa que no demanin ajuda».

Parlar amb molta cura sobre els TCA a les xarxes socials

La meva experiència havia de servir d’alguna cosa. Ajudar i fer visible l’anorèxia i els TCA en homes va ser i és l’objectiu d’@anorexia_masculina. A través d’aquest compte a Instagram explico i comparteixo la meva vivència en primera persona tal com és, fugint del victimisme i de l’egocentrisme.

Aquesta exposició a les xarxes socials parlant d’anorèxia ha de fer-se amb molta cura, ja que hi abunden pàgines pro-ana i pro-mia que pretenen fer apologia de l’anorèxia i de la bulímia. Les xarxes socials, amb les seves cares positiva i negativa, també poden ser un perill per a les persones que tenen un TCA o que poden ser vulnerables a tenir-ne. Per això, és molt important saber què volem buscar, a qui volem seguir i per què volem seguir aquella persona. Milions de seguidors no és sinònim de qualitat. De fet, he publicat força crítiques i denúncies a comptes amb milions de seguidors que aporten una informació falsa o perillosa. Cal, doncs, aprendre a tenir criteri per decidir si un compte o un perfil és beneficiós o no, i contrastar la informació que s’hi dona.

Cal parlar amb molta cura dels TCA a les xarxes socials, ja que hi abunden pàgines pro-ana i pro-mia que pretenen fer apologia de l’anorèxia i de la bulímia.

Per aquest motiu, la primera norma a l’hora de decidir crear @anorexia_masculina va ser justament fugir de qualsevol comentari que aporti idees nocives a persones que puguin tenir un TCA. Per exemple, puc parlar de la restricció alimentària, però mai no esmento què feia i com ho feia. Així com tampoc no faig esment de cap xifra o de quin era el meu pes ideal o quin és el meu pes actual. Trobo que aquesta informació no aporta res. No puc amagar que la meva anorèxia es basava en la restricció alimentària i que això va provocar una pèrdua de pes que em va fer ingressar a l’hospital de dia. És la meva realitat. Però les xifres, què aporten? Res.

El meu objectiu és clar: oferir un lloc segur on es pugui parlar dels TCA, fent-los visibles des de la meva pròpia vivència. Si això pot ajudar que les persones afectades, i no només els nois, puguin sentir-se compreses, ja em dono per satisfet. Però també és un compte destinat als familiars que tenen algú proper amb un TCA, als professionals de la salut que puguin o vulguin tenir un testimoni masculí que en parli obertament i, en general, a totes les persones que tinguin la curiositat d'informar-se sobre aquests trastorns.

Compartir l’experiència: un ajut en la recuperació del TCA

No negaré que al principi exposar-me em creava cert respecte. Però de mica en mica he anat descobrint que el meu compte em serveix fins i tot com a «autoteràpia». Setmanalment, intento dedicar alguna publicació a algun aspecte relacionat amb el trastorn (pot ser alimentari o no) i, és clar, tot el que expresso surt des de la sinceritat, perquè seria il·lògic voler fer arribar el meu missatge si no soc honest amb mi mateix. És a dir, tot i que procuro que l’actitud sigui positiva, si tinc una mala setmana i les emocions són de patiment, per què hauria d'amagar-ho?

Tot el que expresso surt des de la sinceritat, perquè seria il·lògic voler fer arribar el meu missatge si no soc honest amb mi mateix.

Si puc obrir-me d’aquesta manera, és gràcies a tots els missatges de suport que rebo de moltíssima gent. No només de persones que tenen un TCA,  sinó també de familiars, psicòlegs, psiquiatres, nutricionistes... bé, un llarg etcètera. I aquest suport em fa ser conscient que el que explico arriba i ajuda, però també em dona forces per a la meva recuperació. I de la mateixa manera en què tota aquesta gent m’agraeix la meva tasca, jo soc el primer a abraçar-los i donar-los les gràcies per la mostra d’afecte i la força que em donen.

En resum, una notícia del diari El País del 2014 duia el titular L’anorèxia masculina: ignorada, minoritària i diferent. Amb @anorexia_masculina vull capgirar el titular d’aquesta notícia i donar la mà a qui la necessiti.

Aquest contingut no substitueix la tasca dels equips professionals de la salut. Si creus que necessites ajut, consulta el teu professional de referència.
Publicació 11 de març de 2022
Darrera modificació 11 de març de 2022
Jordi Figuerola Pérez

Jordi Figuerola Pérez

Persona afectada per una anorèxia nerviosa. Autor del perfil a Instagram @anorexia_masculina